Profile | Ferestre | Usi | Rulouri | Glafuri | Plase tantari | Geam termopan | Solicitare

Geam termopan

Meniu
 
GEAM TERMOIZOLATOR ( GEAM TERMOIZOLANT )

   Pentru alegerea corecta a tipului de geam pentru o tamplarie anume, trebuiesc cunoscuti in prealabil o multitudine de factori, ce tin de: conditiile climatice ale zonei, topografia zonei, nivelul de poluare fonica etc.

   GEAM TERMOPAN - un element component deosebit de important al tamplariei. Studiile de specialitate ne releva ca 40% din caldura se pierde prin ferestre! Iata un motiv foarte serios pentru care trebuie sa acordam atentia cuvenita alegerii tipului de geam folosit cand comandam o noua tamplarie, sau cand ne propunem sa o inlocuim.

   Avem nevoie nu numai de ferestre estetice care sa se inchida foarte bine ci si de un geam adecvat, care sa ne ofere un confort sporit.
GEAM TERMOPAN - un potential nebanuit.
   Foarte important intr-o tamplarie in afara de profile, armatura si feronerie este tipul de geam folosit care reprezinta aproximativ 80% din spatiul prin care se pierde caldura.
   In functie de alegerea acestuia, reusiti sa va izolati termic si fonic mai mult sau mai putin locuinta.

   Este de retinut ca indicatorul de baza la un geam il reprezinta coeficientul de transfer termic. Coeficientul de transfer termic cel mai mic da confortul cel mai mare ! In cazul in care doriti sa reduceti cheltuielile pentru incalzire si sa evitati pierderea de caldura, nu trebuie sa va declarati multumiti cu un geam de peste 1,4 W/mpK.

   Ca atare pentru a nu "arunca banii pe fereastra", sau a nu va "arde" si dorind in acelasi timp sa contribuiti la protejarea mediului inconjurator va recomandam tamplaria moderna din profile PVC GEALAN cu geam termoizolator cu LOW E.

   Ce este un un geam termoizolator (termopan denumit de multa lume, dupa numele unei firme)?
   Un ansamblu format din doua foi de sticla, intre care exista un mediu gazos (aer sau in unele cazuri un gaz), etansate (sigilate) perfect.

   Principiul este foarte simplu: doua foi de sticla asezate la o distanta masurabila in mm, separate de un cadru din bagheta-distantier de aluminiu, etanseizate, formand o unitate monobloc ce reduce transmisia termica si fonica. Grosimea foii de sticla este variabila, ca si distanta dintre ele, eficacitatea produsului crescand direct proportional cu acestea.

   Sticla de calitate produsa azi dupa tehnologia float, este de o calitate superioara celei cristal, fara distorsiuni optice, direct de pe linia orizontala de fabricatie, in flux continuu si fara a necesita vreo prelucrare mecanica ulterioara.
   La atragerea, respectiv respingerea razelor solare contribuie si culoarea sticlei, care variaza de la clasicul incolor la albastru, verde, ocru si gri in diverse tonuri.
   O foaie de sticla obisnuit groasa de 4 mm transfera 90% din caldura, deci are o pierdere foarte mare, coeficientul de transfer termic fiind k=5,4 W/mpK.

Un geam termopan cu etansare dubla, alcatuit din doua foi de sticla cu grosimea de 4 mm fiecare, avand un cadru din bagheta-distantier de aluminiu de 12 mm umpluta cu silicagel si un cordon de butil extrudat aplicat pe laturile baghetei, menit sa constituie o bariera impotriva vaporilor de apa, are coeficientul de transfer termic k=2,8 W/mpK.

Un geam termoizolator format din doua foi de sticla, una normala iar cealalta cu depunere LOW E (low emisivity), are coeficientul k=1,4 W/mpK.

Dupa anul 1980, o serie de studii privind reducerea transferului termic, care au condus la obtinerea sticlei cu straturi (pelicule) LOW E (mai multe straturi microscopice, depuse unul peste altul pe geam, de regula straturi functionale, din argint).

   Descoperirea "depunerii LOW E" sau "depunerea cu emisivitate joasa" a constituit cheia diminuarii transferului termic prin geam.
   Foaia de sticla cu LOW E se pozitioneaza catre cavitatea ferestrei. Aceste straturi speciale reduc pierderile de caldura la 10%, fata de 90% cat se pierde prin sticla normala.
   De mentionat ca aceste straturi modifica foarte putin proprietatile fizice de radiatie ale sticlei in aria spectrului solar. Transmisia luminii se dimineaza usor si poate interveni o usoara deviere a culorilor, deviere aproape imperceptibila. Foarte sezizabil este insa efectul termoizolator al acestei stratificari aplicate.
   In cazul suprafetelor mari de geam pot apare in spatele acestora curenti de aer rece cu viteze ce depasesc 1 m/sec, daca se foloseste geam cu coeficientul de transfer termic k=2,8 W/mpK (din pacate peste 90% din geamul folosit in Romania in ultimii ani are acest coeficient, in timp ce in tarile din UE este stabilit prin lege sa nu depaseasca 1,4 W/mpK). Apare deci necesitatea stringenta de a utiliza geam termoizolator de calitate cu LOW E. Merita sa reflectam si asupra urmatorului exemplu.

   Cand sunt -10 C in exterior si +20 C in interior, pe fata interioara a unui geam termoizolator float clar cu k=2,8 W/mpK vor fi +9 C, pe cand la geamul termoizolator cu LOW E vor fi +17 C.
   Se pot naste firesc si intrebari privind modalitatile de scadere a coeficientului de transfer termic si a vitezei curentilor de aer rece care se formeaza in incapere. Unele din modalitatile utilizate pot fi:
- Realizarea unui geam triplex ;
- Prin scoaterea aerului dintre cele doua foi de sticla si introducerea in cavitate a unui gaz greu - ARGON sau KRIPTON -, care au proprietatea de a reduce considerabil pierderile de caldura, obtinandu-se un coeficient de transfer termic de 1,1 W/mpK,
respectiv de 1,0 W/mpK.

   Si scaderea poate continua. De remarcat si diferenta de pret mica intre geamul termoizolator clar si cel cu LOW E in comparatie cu economia de caldura care se realizeaza.
   Merita sa reflectam profund la diferenta de consum anual de combustibil conventional pentru 1 mp de suprafata incalzita la utilizarea diferitelor tipuri de geam:
- geamul simplu (k=5,4 W/mpK)-60 litri;
- geam termoizolator clar cu aer (k=2,8 W/mpK)-30 litri;
- geam termoizolator LOW E cu aer (1,4 W/mpK)-14 litri;
- geam termoizolator cu kripton (k=1,0 W/mpK)-8 litri.

   Folosind geam termoizolator cu LOW E economisiti energie si bani!

   Geamul cu LOW E poate constitui una din solutiile viabile privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice. Acest tip de geam ne poate proteja si fata de zgomotul din exterior, contribuind la solutionarea uneia din problemele centrale ale mediului inconjurator din timpurile noastre.
   Tocmai de aceea cand porniti sa construiti sau sa reabilitati o casa ganditi-va din timp la fereastra care va poate proteja in fata zgomotelor! Zgomotele suparatoare peste anumite limite pot capata un nivel dureros, ne pot transforma viata intr-un calvar, producand dereglari in sistemul nervos vegetativ si chiar dereglari vegetative.

   De exemplu geamul cu LOW E si kripton realizeaza la formatul 6-14-4 mm o protectie fonica de 36 dB, iar la formatul 4.4.1 (duplex)- 14-4 mm 37 dB. Se pot construi si alte combinatii. De exemplu geamul PILKINGTON OPTIMAL PHON poate fi o alta solutie pentru zgomotul nedorit, constituind solutia ideala in situatii in care excesul de zgomot al strazii, sinelor de cale ferata, traficului aerian, fabricilor sau cluburi de noapte, devine suparator. Acesta este un geam acustic laminat de inalta calitate, oferind o reducere excelenta a zgomotului. Are un strat nou de butil pentru izolare fonica sporita, este usor de lucrat, poate fi incorporat in ansamblul de geam termoizolator.